Strona Główna

 Home    FAQ    Mapa Google    Szukaj    Użytkownicy    Grupy
 Rejestracja    Zaloguj    Album    Chat    Download  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepływomierz i dziwne wskazania
Autor Wiadomość
Czarek
Fix It Again Tomorrow


Pomógł: 37 razy
Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 4914
Skąd: Legnica
Wysłany: 2018-11-13, 23:07   

iron64, spróbuj sobie na początek logować tylko jeden parametr, dokładniej ten który Ci "zanika". Może to po prostu błąd komunikacji kompa z samochodem.

Mój Bosch od zakupu do sprzedaży auta, pokazywał przy bucie około 700. A zamawiasz te przepływomierze przez internet, czy jakieś sprawdzone sklepy stacjonarne?

Karolu, dzięki za scalenie z właściwym tematem :)
 
 
Reklama  

Model: Inny
Silnik: Benzyna
Pojemność: 1600 cm3
Rok produkcji: 2001
Wysłany: Dzisiaj 16:40   Warto się zalogować!


_________________
Użytkownicy forum nie widzą reklam - zarejestruj się.
 
 
iron64  

Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1.9 jtd
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-11-14, 04:14   

Tak, dziękuje ja również.
Przepływki kupuję w sklepie fiata w Łodzi na Przędzelnianej. To sklep stacjonarny, dość znany w Łodzi właścicielom Faitów i Daewo. Natomiast 3 przepływomierz kupiłem w innym sklepie już, ale również stacjonarnym https://motoneo.pl/czesci-fiat/fiat-marea-weekend_185-11986/Silnik/Czujniki2/Czujnik_masy_powietrza/#kat

Ok, sprawdzę tylko jeden parametr, ale jeśli masz na myśli nie wyrabianie kompa przy diagnozie to chyba też nie to i5 Ivy Bridge, 16GB ram z ssd a kabel pod usb3.0 więc chyba to nie ten problem. Ale ok, każda rada cenna i warto sprawdzić.
_________________
 
 
karwoj25  
Administrator
4321 litrów ON :)


Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1910
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 201 razy
Wiek: 19
Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 8724
Skąd: Dltw

Wysłany: 2018-11-14, 09:15   

iron64, oba sklepy sa sprawdzone i nie sądzę, żeby sprzedawały buble :) W Motoneo wydałem setki złotych, zawsze było OK.
iron64 napisał/a:
Ok, sprawdzę tylko jeden parametr, ale jeśli masz na myśli nie wyrabianie kompa przy diagnozie to chyba też nie to i5 Ivy Bridge, 16GB ram z ssd a kabel pod usb3.0 więc chyba to nie ten problem.

Obecne komputery są wręcz za szybkie na diagnozowanie BBMów. Idealnie byłoby mieć skaner na RS232 - ale znajdź teraz taki komputer :)
_________________
 
 
iron64  

Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1.9 jtd
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-11-14, 15:15   

Tak ja też w Motoneo kupuję od dawna, w zasadzie to od czasu Astry, póżniej Mondeo też w zasadzie na ich częsciach śmigało, teraz Marysia ma większość części od nich.
Ale przepływki kaput i serio nie wiem dlaczego. Walczył mechanik i ja i nawet taki profesjonalny tester mechanika (nie pamiętam nazwy, ale wyglądał kozacko) i gucio, nie wiadomo nadal. Nie mówię, że marysia jest w super stanie bo ma zbyt duży przebieg aby być super, ale staram się dbać i naprawiać co wyskoczy, ale przepływka mnie rozwala na łopatki.
Nawet myślę nad odłączeniem jej całkowicie w pi...
Ale myślę sobie, że jak odłączę, to więcej paliwa pójdzie, a skoro więcej paliwa to i dla silnika może nie być to zdrowe. tak na chłopski rozum po prostu kombinuję. Czy dobrze?
_________________
 
 
iron64  

Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1.9 jtd
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-11-14, 15:17   

karwoj25 napisał/a:
iron64, oba sklepy sa sprawdzone i nie sądzę, żeby sprzedawały buble :) W Motoneo wydałem setki złotych, zawsze było OK.
iron64 napisał/a:
Ok, sprawdzę tylko jeden parametr, ale jeśli masz na myśli nie wyrabianie kompa przy diagnozie to chyba też nie to i5 Ivy Bridge, 16GB ram z ssd a kabel pod usb3.0 więc chyba to nie ten problem.

Obecne komputery są wręcz za szybkie na diagnozowanie BBMów. Idealnie byłoby mieć skaner na RS232 - ale znajdź teraz taki komputer :)


tak to fakt, choć mam jeszcze taki zabytek też, mój pierwszy laptop. Cpu 486 ;)
_________________
 
 
Czarek  
Fix It Again Tomorrow


Model: Inny
Silnik: Benzyna
Pojemność: 1600 cm3
Rok produkcji: 2001
Pomógł: 37 razy
Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 4914
Skąd: Legnica
Wysłany: 2018-11-14, 21:56   

HA! A ja w garażu mam Dell D830 :) posiada port RS232 chociaż mimo że zakupiłem dwa kable RS232 > OBD2, to nigdy nie zagadał ani seat ani audi na tym kablu :D

Może jakieś zwarcie w instalacji, które uwala Ci przepływki?? Strzału w dolot w dieslu nie uświadczysz, więc nie mam innego pomysłu
_________________

 
 
iron64  

Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1.9 jtd
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-11-15, 12:34   

Zwarcie mówisz, ale gdzie by miało ono być? Jakoś nic specjalnie do głowy mi nie przychodzi. No mogę dać ztabilizator na zasilanie przepływki ale z tego co pamiętem to zasilanie jest stałe i nie zmienia się. Z altkiem też kłopotów nie ma. W sumie to poza przepływką to mało problematyczne auto jest. Jakiś przekażnik nawali ale to pikuś.
No nie wiem. Dać stabilizator z tranzystorem na ewentualne wytracenie mocy na zasilanie przepływki?
_________________
 
 
Czarek  
Fix It Again Tomorrow


Model: Inny
Silnik: Benzyna
Pojemność: 1600 cm3
Rok produkcji: 2001
Pomógł: 37 razy
Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 4914
Skąd: Legnica
Wysłany: 2018-11-15, 16:44   

Wiesz, pomysł taki trochę z d***, ale nie mam pojęcia co może Ci uszkadzać kolejne przepływomierze
_________________

 
 
iron64  

Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1.9 jtd
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-11-18, 05:55   

Wiem że pomysł z czapy, spoko :)
Zrobiłem tak, dałem stabilizator wraz z tranzystorem 80W (taki był pod ręką) na zasilanie przepływki. Nic to nie zmieniło, nadal są piki w odczycie a odczytywałem tym razem jedynie masę powietrza.

Zmienię zatem pytanie.
Co negatywnego może się stać gdy odłączę całkiem przepływomierz?
_________________
 
 
karwoj25  
Administrator
4321 litrów ON :)


Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1910
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 201 razy
Wiek: 19
Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 8724
Skąd: Dltw

Wysłany: 2018-11-19, 09:57   

Nieznana masa i temperatura powietrza - a co za tym idzie przepał, kopcenia i/lub zmniejszenie mocy.
_________________
 
 
iron64  

Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1.9 jtd
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-11-19, 20:29   

Czyli nie warto.
jakieś inne pomysły na moją przepływkę?
_________________
 
 
karwoj25  
Administrator
4321 litrów ON :)


Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1910
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 201 razy
Wiek: 19
Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 8724
Skąd: Dltw

Wysłany: 2018-11-20, 07:30   

Ja mam pomysł taki, żeby rozpruć wiążkę od przepływomierza i obejrzeć kable w poszukiwaniu zwarcia/przetarcia. Problem taki, że roboty z tym sporo, a może się okazać, że nic to nie da.
_________________
 
 
iron64  

Model: Weekend
Silnik: Diesel
Pojemność: 1.9 jtd
Rok produkcji: 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-11-20, 10:37   

Ale ja to już zrobiłem latem. W sensie dałem nowe kable i wtyczkę. Nic to nie zmieniło. Przez chwilę działało placebo ale pod£ączenie komputera dało odpowiedź miażdżącą. Niestety.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Programy

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12